Capgrossos

Història

Al llarg de la història, som sabedors que els gegants han anat acompanyats de capgrossos, un total de 32, però a l'actualitat només se’n conserven 7, ja que la resta han estat desapareguts.


Els capgrossos que surten actualment són: l'Andalusa o Sevillana, el Cuiner, el Groucho Marx, el Negre, el Català, el Gepetto i la Bruixa. Són unes peces de l'any 1969 comprades al taller Ingenio de Barcelona, amb l’excepció de la bruixa que se’n desconeix l'any i taller.


Aquestes figures poden ser portades tant per adults com per adolescents i anualment surten els dies de Festa Major (14 i 15 d'agost)













Els primers capgrossos


Els primers capgrossos que en tenim constància, acompanyaven el gegant Moro i la Princesa, eren dos capgrossos de cara rodona, amb celles marcades i de nas llargarut, de semblança amb el “Nen” de Vic o dos dels nans nous de la Patum de Berga. Fóren comprats entre el 10 i el 12 d’agost de l’any 1901, en un lloc no precisat de Barcelona pel secretari municipal, Feliu Canet, i van costar 47,86 pessetes: 40 pessetes del cap, 5 pessetes de la roba i les restants 2,86 foren en concepte < hilo, adornos y trabajos de confección >. La darrera constància que se’n té és el pagament pels seus portadors de l’any 1907 i darrera vegada que són mencionats al programa de la Festa Major.


Gegants de Moià



1930-1939

En motiu del 25è aniversari de la Festa de l’Arbre Fruiter de la Vila de Moià, l’any 1930 es van estrenar dos capgrossos nous. Tot i que es desconeix l’existència de la seva factura, sabem del cert que foren comprats a la casa Ingenio de Barcelona, ja que corresponen el model 1 i 2 del catàleg de l’any 1929. Representaven dos personatges del segle XVIII, amb perruca i barret de tres puntes, un rialler i l’altre desdentegat i feien 70cm d’alçada. Consta una factura del "Taller de Carpintería Juan Oller" del 20 d’agost de 1930 amb concepte de < fer 2 capsetes pals cabeçuts > que eren dues guardioles de fusta.

Aquests capgrossos no van ser destruïts durant la Guerra Civil i ja van ser utilitzats a la Festa Major de l’any 1939, és per aquesta raó que els veiem acompanyant el gegant Moro i la Princesa així com també els gegants Reis.

Gegants de Moià
Gegants de Moià

1944-1968

L’any 1944, conjuntament amb els gegants Reis, es varen estrenar vuit capgrossos adquirits a la casa el Ingenio. Eren el Moro, el Gras, el Prim, el Buster Keaton conegut com “el Sèrio”, el Manyo, el Popeye, el Xinès i un vuitè capgròs que no en tenim constància fotogràfica, per tal de poder-lo descriure.


L’any 1955 es van incorporar dos capgrossos més, que l’Ajuntament va comprar al taller El Ingenio, era un Pallasso (model 215) de cara blanquinosa i la figura d’una dona (model 215). Aquests capgrossos van tenir poca activitat ja que la dona apareix per última vegada a una fotografia de l’any 1957.


A principis dels anys 60, hi ha documentada una altre fotografia en la qual hi apareixen tres nous capgrossos, dels quals no hi ha cap constància de l’adquisició i que no s’han tornat a veure a cap més fotografia. Són dos capgrossos negres i un nen amb els ulls molt oberts, que es creu que deurien ser particulars.

1969 - Actualitat

El 25 de juliol de l’any 1969, en sessió plenària de l’Ajuntament de Moià, s’acorda la compra de sis capgrossos al taller Ingenio i que són els que actualment la colla gegantera conserva.


Actualment la colla gegantera també es disposa d’un capgròs que representa una Bruixa i d’un nen, pensat per ser portat per infants, però es desconeix l’origen d’aquests dos capgrossos. La colla gegantera disposa d’un altre capgròs per infants, un dimoniet del taller Ingenio, que un particular va regalar a l’entitat l’any 2013

Gegants de Moià